< Tilbage

Mor og føl skal debutere i lille- og storetur ved ADE 201825-04-2018 - 10:48

Når heste fra hele verden deltager i Aalborg Dressage Event (ADE) kan man ikke bare opleve den 19-årig hoppe Amillion debutere i Grand Prix, men også hendes 10-årige afkom Tailormade Hotmillion i Prix st. George i de internationale CDI-klasser.

Af: Anna Rex Wittig, frivillig journalist, Aalborg Dressage Event

 

Sportsrideklubben Aalborg får besøg af heste fra hele verden til Aalborg Dressage Event den 25.-29. april, og som eksempel på et fantastisk avlsarbejde kan man opleve både mor og datter på dressurbanerne: Den 19-årige hoppe Amillion og hendes afkom Tailormade Hotmillion på 10 år.

 

Det er med den norske rytter Hanne Brænden Fet i sadlen, at den efterhånden ældre dame Amillion skal debutere i sin første internationale Grand Prix.

 

”Det er lidt sjovt, at både mor og datter skal ud og ride det samme stævne i hver deres sværhedsgrad. Jeg havde ikke regnet med, at jeg nogensinde ville komme til at ride internationalt på hoppen (red. Amillion), for jeg havde faktisk pensioneret hende, dengang hun var 16. Men vi forsøgte at sætte hende i fol igen, og det lykkes ikke, så derfor satte jeg hende i gang igen,” siger Hanne Brænden Fet.

 

Den norske rytter har ikke bare haft fornøjelsen af den nu 19-årige hoppe, hun købte i Norge som 4-års og har ejet siden. Hun har også tilredet hendes føl Hotmillion, som både hun og Amillion nu får lejlighed til at gense ved stævnet i Aalborg med Ellen Birgitte Farbrot i sadlen.

 

”Afkommet havde jeg indtil hun blev fire. Jeg red hoppekåring på hende, da hun var tre år, så jeg har haft fornøjelsen af den bedste del af hendes uddannelse. Ridemæssigt minder de overhovedet ikke om hinanden. Hotmillion er noget mere opmærksom på omgivelserne i forhold til hendes mor, så det var lidt en udfordring, dengang jeg red hende til. Moren er mere ligeglad – der kan falde huse ned omkring hende, mens hun går,” siger Hanne Brænden og tilføjer, at der kan være sket meget med Hotmillion ridemæssigt siden dengang.

 

Men selvom de to hopper både har forskellig alder og temperament, afslører udseendet deres forbindelseslinjer i deres stamtræ:

 

”Du kan tydeligt se, når du ser dem ved siden af hinanden, at de er i familie. Du er slet ikke i tvivl”.

 

En hoppe med 19 gode år på bagen

Hanne Brænden Fet fortæller, at Amillions imponerende holdbarhed med 19 år på bagen skyldes, at hun aldrig er blevet overredet og har haft ”barselsorlov” af flere omgange. Udover føllet Hotmillion, der kom til verden i 2008, fik hun også et hingsteføl i 2016.


Hanne Brænden Fets deltagelse i ADE er også på Amillions præmisser.

 

”I forhold til resultater har jeg ingen forventninger. Mit mål er, at jeg kan komme igennem, og at jeg kan gøre det på nogenlunde samme niveau, som jeg har redet på landsplan. Det her tager jeg bare som en oplevelse og for at blive de erfaringer rigere,” siger Hanne Brænden og tilføjer, at det også afspejler sig i deres træning til hverdag og op til stævnet.

 

”Jeg rider hende 4-5 gange i ugen, og jeg gør meget ud af at mærke efter, hvordan hun er. Hvis hun har en dag, hvor jeg føler, vi kan gå lidt til den, laver vi en god træningsudfordring, men aldrig mange øvelser pr. gang. Vi øver måske én ting, som vi nørder lidt, og så er det det. For hun kan det hun kan og gør det, hun skal,” siger hun.

 

Men selvom Hanne Brænden Fets ikke har en forventning om at ligge blandt de allerbedste til hendes internationale debut, har hun og Amillion mange flotte resultater sammen. De har bl.a. deltaget i to norske mesterskaber for hold med en sølv- og bronzemedalje.

 

”Den dag, jeg nok husker allerbedst, var den dag, vi debuterede i Grand Prix. Men det var jo ikke et resultat procentmæssigt eller en sløjfe, man husker. Det er jo, fordi det var en oplevelse at få lov og ride Grand Prix.”

 

Hvor mange gange, Amillion skal få lov at prøve kræfter i den internationale Grand Prix i fremtiden, og om hun skal have flere føl, ved Hanne Brænden endnu ikke.

 

”Nu tager jeg Aalborg, og så ser jeg, hvad tiden bringer. Det vigtigste for mig er, at hun hele tiden er glad, og den dag jeg kan mærke på hende, at hun ikke gider laver mere, skal hun heller ikke mere.”

< Tilbage