< Tilbage

ADE var startskuddet til international succes for Mai og Rustique 30-04-2017 - 17:03

Mai Tofte Olesen og hesten Rustique havde deres internationale debut ved sidste års ADE i Sportsrideklubben Aalborg. Det var begyndelsen på en international dressurkarriere, men vejen til tops har kostet dem træning, tårer og tålmodighed.

 

Tekst og ophavsret: Freelance journalist Anna Rex Wittig 

Da Mai Tofte Olesen og hendes snehvide vallak dansede op ad midterlinjen ved Aalborg Dressage Event sidste år, var det med ekstra spidsede ører og sommerfugle i maven. For selvom de to efterhånden havde indtaget de danske dressurbaner mange gange, var det nu både med ryttere fra Sverige, Norge, Tyskland, USA og Korea til start.
 

”Jeg var rimelig nervøs, fordi det var internationalt og alt det her. Men samtidig havde jeg det også fint med, at det var oppe hos jer, fordi jeg havde været der med min gamle heste og redet Jysk Mesterskab, så vi var ligesom trygge ved stedet. Det gjorde rigtig meget for mig, at det var et sted jeg kendte,” siger Mai Tofte Olesen.


Og de velkendte omgivelser i Sportsrideklubben Aalborg gav pote, for Mai og Rustique leverede et fantastisk flot ridt og løb med den røde roset i den internationale Grand Prix CDI3* ved deres internationale debut med kun ganske få starter i Grand Prix til træningsstævner forud for stævnet.

 

Mai og Rustique tager kampen op på de internationale dressurbaner

Den røde roset ved ADE var startskuddet til, at Mai og Rustique fik mod på mere og også satte kurs mod de internationale dressurbaner. De var efterfølgende med til at sikre Danmark guld ved NM i Finland og var bl.a. til start ved Falsterbo Horsehow.

 

Men selvom Mai og Rustique begyndte deres lynkarriere ved ADE i Aalborg sidste år, har det også været en udfordring af indtage scenen på de internationale dressurbaner. Det oplevede Mai, da hun red på banen til Falsterbo Horseshow.


”Der synes Rustique ikke var så sjovt. Han havde været afsted nogle gange, der var sket meget, og da vi stod inde på banen og hilste goddag til dommeren, rulle han gardinerne ned og sagde: Ej mor, mener du virkelig det her? Og så gik han sådan lidt baglæns for mig hele vejen igennem programmet – det gik bedre i küren, men ikke rigtig godt,” siger Mai Tofte Olesen.


Med til stævnet var Mai Tofte Olesens træner Anne-Grethe Tørnblad og hendes mand Leif Tørnblad, som opmuntrede Mai Tofte Olesen og gav hende troen på, at hun og Rustique sagtens kunne begå sig blandt de internationale konkurrenter og indtage banen igen.


”Jeg satte mig op til dem, da jeg var færdig med at ride, og sagde noget i retningen af: Eej, hvor var det pinligt, nu går det heller ikke, og nu må vi tage hjem og øve eller holde en pause. Så kiggede Leif bare fuldstændig iskoldt på mig og sagde: Nej, nej. Nu skal du ud og ride på de store baner. Du bliver ikke bedre af at ride derhjemme, nu skal du bare se at komme afsted,” fortæller Mai Tofte Olesen.

 

Træning, træning, træning


Mai og Rustique har siden hen haft mange starter og placeringer ved stævner i hele verden og var efter ADE 2016 bl.a. til World Cup i Polen og med ved Olympia Horse Show i London. De har senest været i Omaha til World Cup-finale, hvor de sluttede på en flot 11. plads med en personlig rekord på hele 74,3 pct. i det stærke felt med topryttere som Isabell Werth, Laura Graves og Carl Hester.

 

Om Rustiques udvikling det seneste års tid fortæller Mai Tofte Olesen:


”Stævne for stævne er Rustique bare blevet mere og mere vant til store omgivelser, så det har absolut været en udvikling. Men jeg har også hele tiden mærket efter – er det ok. Egentlig er det ikke gået stærkt overhovedet – det ser bare sådan ud. Fordi jeg har jo haft hesten i 7 år, men da jeg fik ham, var han kun på LA-niveau. Men efter et års tid kom vi ud at ride middelsvær, kom ud at ride lille tur, og det gik jo forrygende godt,” siger hun.

 

Rustique er med sine nu 15 år efterhånden en erfaren herre, men udfordringer med 1’er changementerne har betydet, at dressurparrets karriere først nu har taget rigtig fart i de høje dressurklasser.
 

”Jeg uddanner hestene på den måde, at de hele tiden er et skridt foran til træning, end de går til stævner. Og Rustique har faktisk været Grand Prix klar meget, meget længe. Vi manglede 1’er changementerne, og det måtte vi så bruge to år på at få på plads. Så egentlig har vi ligget og redet piaffe og passage osv. længe,” siger hun og tilføjer, at vejen til den internationale succes heller ikke altid har været en dans på roser og krævet mange timer i dressurhallen.

 

”Jeg er mange gange hoppet af i undervisningen og har tudet og sagt: Det bliver ikke til noget, og det lykkes ikke, og nu vil jeg ikke mere,” siger Mai Tofte Olesen.
 

Mai håber på gensyn til Aalborg Dressage Event 2017

Mai Tofte Olesen håber på, at hun endnu engang kan være med til at repræsentere Danmark, når Sportsrideklubben Aalborg igen liner de hvide dressurhegn op langs de nordjyske baner ved ADE 2017, og ambitionerne er ikke blevet mindre.

 

”Hvis jeg kommer med, så har jeg da en forventning om i hvert fald at ride ligeså godt, som jeg gjorde sidste år – gerne over 70,” siger Mai Tofte Olesen og beskriver, hvad der gør Rustique til en helt særlig hest:


”Hvis jeg skal fremhæve noget er det, at han er dejlig at ride. Han er altid på, aldrig sur, har altid lyst til at arbejde og er fyldt med energi. Han er altid dejlig at være på, aldrig stiv. Også efter 14 dages påskeferie. Og han har et gåpåmod og en vilje, men samtidig er han afsindig svær på den måde, at han er så følsom. Så det er en meget sammensat hest,” siger Mai Tofte Olesen.


Det er netop offentliggjort, at Mai og Rustique har vundet DRF’s rangliste for dressur 2016. 

 

 

 

< Tilbage