< Tilbage

Svensk toprytter og frisør gæster Aalborg17-05-2016 - 20:46

Med et job som frisør, en stor portion mod og den talentfulde hoppe, Lapponia, har hun kæmpet sig op blandt verdenstoppen. Oplev den svenske landsholdsrytter og potentielle OL-deltager, Paulinda Friberg, til Aalborg Dressage Event.

 

Af: Anna Rex Wittig

Når Sportsrideklubben Aalborg slår dørene op til ’Aalborg Dressage Event’ den 20.-22. maj, bliver dressurbanerne indtaget af topryttere fra hele verden. Deriblandt den svenske landsholdsrytter, Paulinda Friberg, som er en af dressurens store solstrålehistorier.

 

Den svenske dressurrytter har bevist, at man med et fultidsjob som frisør og mange timer i sadlen på en talentfuld hest også som amatør kan nå til tops i dressursporten.

 

Paulinda Friberg har aktuelt plads på det svenske dressurlandshold og er samtidig i betragtning til OL i Rio. Hun har selv uddannet sin nu 15-årige hoppe Di Lapponia T fra unghest til internationalt Grand Prix-niveau.

 

”Hun er jo min store ’elsklingshest’. Jeg har haft hende, siden hun var 2 ½ år, købte hende i Tyskland, og hun har gjort det fantastisk. Vi blev blandt andet udtaget til World Cup finale i Las Vegas. Det er altid mig, som har redet, så vi er et rigtigt par,” siger Paulinda Friberg.

 

De har til daglig hjemsted på gården lidt uden for Flyinge i Sverige, og sammen har de ud over World Cup finalen i Las Vegas sidste år opnået mange internationale placeringer. Senest har de været i Hagen i Tyskland og i Doha i Quatar.

 

Det er første gang Paulinda Friberg og Lapponia besøger SAO. Her vil de være til start i den internationale CDI3* Grand Prix og Grand Prix Special.

 

”Min forventning til stævnet er, at hesten (red. Lapponia) skal præstere på toppen, være i godt humør, tilfreds under stævnet og trives i omgivelserne. Hun har været fin i træningen op til stævnet, så jeg håber, at vi kan vise det til stævnet også,” siger hun.

 

For Paulinda Friberg er det tætte makkerskab med Lapponia, de har opbygget gennem årene, noget ganske særligt:

 

”Jamen det betyder, at man kender hesten. Altså det er ekstra sjovt, når man har gjort alting selv og udviklet hende. Da jeg købte hende, havde jeg aldrig troet, hun skulle blive grandprix-hest. Vi har taget et skridt ad gangen, men at vi skulle nå så langt, det havde jeg aldrig nogensinde drømt om. Som tiden gik, fandt jeg ud af, at hun havde meget talent,” siger hun.

 

Det er ikke kun uddannelsen af hoppen, som Paulinda Friberg har klaret selv, for når hun drager afsted til stævne i sin lastbil, så foregår det som regel på egen hånd. Det er også tilfældet, når turen går til Aalborg, som forinden slår et smut forbi JBK i Odense.

 

”Jeg er faktisk helt alene afsted. Jeg er selv kørt afsted i min lastbil med min hest uden hestepasser. Jeg har hestepassere ansat, men de skal passe stalden derhjemme i Sverige, så når jeg er afsted til stævne, så har jeg ingen med mig,” fortæller Paulinda Friberg og tilføjer, at hendes fætter er med engang imellem, og at hendes forældre kommer og kigger til stævnet.

 

Om forberedelser til Aalborg fortæller hun:

 

”Vi har ikke trænet så meget dressur, men i stedet gallopperet på engen, og jeg har trænet i naturen. Jeg forsøger at variere arbejdet med mine heste, så når det er godt vejr, så rider jeg altid udenfor med mere let træning.”

 

Stævnet i Aalborg kan bringe Paulinda Friberg og Lapponia et skridt tættere mod en af de eftertragtede pladser til OL.

 

”Jeg er jo med i en gruppe, som er potentielt tiltænkt OL i Rio. Der er rigtig hård konkurrence i Sverige, og vi får først besked i juli efter Falsterbo Horseshow om, hvem der skal med til Rio. Så vi får se. Men det er cool at være med i betragtning,” siger Paulinda Friberg.

 

Selvom frisørkarrieren har været med til at sikre, at Paulinda Friberg har haft en fast indtjening til de mange udgifter, så har den internationale dressurkarriere efterhånden gjort, at timerne i frisørsalonen er blevet erstattet med timer i dressursadlen.

 

”Inden jeg begyndte at starte internationalt, så arbejdede jeg 75 procent af tiden som frisør og cirka 25 procent med hestene og havde bare mine egne heste. Men i dag arbejder jeg kun 25 procent af tiden som frisør og 75 procent af tiden med mine egne heste,” siger hun.

 

Hun fortæller også, at flere elever kommer og får undervisning hos hende på gården i Flyinge, og hun kører rundt i Sverige og underviser. Men Paulinda Friberg slipper ikke frisørkarrieren.

 

”Mit job i frisørbranchen er en vigtigt indkomst, og jeg synes det er rigtig fint også at have en almindelige uddannelse ud over ridningen,” siger hun.

 

 

 

 

 

 

 

< Tilbage