< Tilbage

Sille Engermann: ”Jon, jeg synes, du er skør!”19-05-2016 - 22:26

For få uger siden sadlede den 17-årige juniorrytter om til Grand Prix. Læs historien om talentet Sille Engermann og hesten Darius, som rider U25-klasser i Aalborg i weekenden.

 

Af: Anna Rex Wittig

 

Sille Engermann er bare 17 år. Alligevel har hun netop debuteret i U25-klasser til JBK i Odense med hesten Darius. En hest, som hun i samarbejde med sin træner Jon D. Pedersen selv har uddannet fra MB til grandprix-niveau i løbet af de tre år, hun har haft ham.

 

For få uger siden var det ikke en del af Silles planer, at hun allerede skulle starte U25, men da hun efter egen beslutning valgte ikke at satse på dette års EM i Valencia for youngrider, fik Jon hende overbevist om at sadle om til Grand Prix.

 

”Hvis jeg alligevel ikke kunne ride EM for young, så kunne jeg ligeså godt more mig med Grand Prix og få startet på det, nu hvor vi faktisk godt kunne. Og så kom han (red. Jon) en uge før JBK og sagde: Sille, jeg synes du skal melde om til U25. Så kiggede jeg på ham og sagde: Jon, jeg synes du er skør,” siger Sille.

 

Sille Engermann er netop hjemvendt til Middelfart efter en weekend i Odense til JBK med flotte resultater over al forventning og ser nu frem til at indtage de nordjyske dressurbaner til Aalborg Dressage Event i weekenden den 20.-22. maj.

 

”Jeg tror, mine forventninger til stævnet er lidt af de samme, som dem jeg kom med til JBK, fordi det stadig er så nyt. Der kom jo en del fejl på banen til JBK, men dem håber jeg at få rettet op på. Så kommer der sikker nogle nye, men der er så meget, når man rider Grand Prix, så vi skal lige lære at få det hele med ind på banen,” siger Sille.

 

Det var da heller ikke uden betænkning, at Sille valgte at satse på U25-klasserne. For selvom Darius i princippet kan øvelserne, har fokus været på youngrider-programmerne, og det var længe siden, de havde trænet Grand Prix. Efter en fin træningstime på Darius ved Jon, besluttede hun alligevel at tage kampen op.

 

”Jeg skulle lige bruge et par dage til at affinde mig med det, og så blev han (red. Darius) bare bedre og bedre i løbet af ugen, og jeg følte mig mere og mere klar. Og da jeg så ankom, følte jeg mig klar. Altså jeg var slet ikke nervøs, og det er nok det stævne, jeg har været allermest rolig til, fordi det bare var: Kom ind og rid, og så se hvordan det går.”

 

At Sille selv har uddannet Darius betyder også, at hun har kæmpet hårdt.

 

”Selvfølgelig har der været nogle udfordringer i, at vi ligesom skulle lære alting sammen. Det ville være lidt nemmere, hvis man fik en gammel garvet Grand Prix hest. Så kunne jeg lære at lave tingene, og så kunne jeg lære det videre til ham. Men sådan har det bare ikke været. Jeg har bare haft en træner. Jeg har set ham træne, og så har han hjulpet mig, og vi har fundet ud af det sammen.”

 

Men ifølge Sille har samarbejdet med Darius gjort, at hun har fået et særligt kenskab til ham, og det er også blevet til mange både nationale og internationale sejre. De blev bl.a. danmarksmestre for junior i 2014, vandt sølv for youngrider i 2015, var vindere alle tre dage som juniorrytter ved JBK sidste år og fik EM bronze for hold i 2015.

 

Sille går til daglig i gymnasiet og har ud over Darius to heste, som hun også drømmer om at ride op og forhåbentlig er ligeså lærenemme, som Darius er.

 

”Jeg kan huske i lang tid, da jeg red young, der lå vi bare og trænede Grand Prix derhjemme, og der måtte jeg ikke træne ettere, fordi ligeså snart vi begyndte at træne det, så begyndte han at lave det i de andre serier. Så jeg var vildt bange for, at han aldrig nogensinde ville lære og lave etterne. Og da vi så sagde: Okay, nu træner vi Grand Prix, så tror jeg der gik en uge, og så kunne han lave 15,” siger Sille.

 

I weekenden er det på Finstrupgaards baner, at Sille og Darius skal vise de 15 ettere. Fredag indleder de U25 Ecco Cup kvalifikationen med Intermediare 2 og lørdag gælder det Grand Prix. Om forberedelserne til stævnet fortæller Sille:

 

 ”Vi har været to dage i skoven. Og så begynder vi træningen igen. Så jeg ved ikke, om man kan sige, der er særlig meget forberedelse. Vi skal bare holde ham fit og glad.”

 

For Sille er der ingen tvivl om, at springet til Grand Prix har været det hele værd, og hun har fået rigtig mange positive reaktioner over hendes flotte indsats med Darius fra andre ryttere efter weekendens debut i Odense.

 

”Selvfølgelig er der er en vis begrænsning med økonomi, men for det meste er der jo kun de begrænsninger, man selv sætter, og for mig har det bare været fantastisk at komme op i programmer, hvor kvaliteten af øvelser endelig betyder mere end kvaliteten af hesten,” siger Sille Engermann. 

< Tilbage